Vilket är det bästa bredbandet för mig?

Varför är fast bredband bäst egentligen? Det är en bra fråga som många ställer sig. Om du undrar ”vilket bredband är bäst” för dig kan du sluta leta. Vi ska ta och reda ut begreppen och förklara hur du kan bestämma dig för vilket bredband som är bäst. Vi är övertygade om att fast bredband är bäst. De flesta har mycket att tjäna på att välja fiber Internet. Häng med så ska vi guida dig genom de olika typerna av bredband!

Därför är fast bredband bäst

För att svara på frågan varför fast bredband är bättre än andra bredband kan det vara en god idé att först ta en titt på vilka slags bredbandstjänster som erbjuds på marknaden. Oavsett om du bor i villa eller lägenhet finns det säkert ett antal olika internettjänster att välja bland. Alla slags Internet är inte tillgängligt överallt.

Först ska vi definiera begreppet ”bredband”. Bredband är ett ganska brett begrepp som innefattar flera slags internetanslutningar. Begreppet bredband har att göra med att bandbredden är större. En stor bandbredd innebär en hög hastighet. Mer information kan skickas och tas emot. Egentligen kan vi hårdra det lite och säga att bredband innefattar de flesta typer av Internetanslutning som inte är en klassisk Internetuppkoppling via ett vanligt modem. Dessa är sällsynta nu för tiden. De flesta anslutningar är alltså bredband.

Vad som klassas som bredband varierar från land till land. EU och OECD menar att bredband är hastigheter på över 256 kbit/s. I Sverige brukar vi i allmänhet mena en hastighet på åtminstone 1 till 5 Mbit/s för att det ska kallas bredband. Mbps betyder megabit per sekund och kbit/s betyder kilobit per sekund. Det är ett sätt att mäta hur mycket data som kan transporteras. En Mbit/s är 1000 gånger snabbare än en kbit/s. När du jämför olika bredbandsbolag är det bra att jämföra hur många Mbit/s uppkopplingen är på.

Olika typer av bredband

Det finns flera slags bredband att välja bland. Alla typer finns inte på samtliga platser. I städerna är det större chans att du kan välja fritt, men det finns bra bredband även på landsbygden – inklusive fiber Internet.

  • Fiber: Ett slags bredband med mycket hög hastighet på upp till 1 Gbit/s. Fiberbredband består av tunna glastrådar inuti en kabel. Informationen transporteras med ljusets hastighet. Fiberbredband är den absolut bästa internetuppkopplingen. För att få fiber krävs att ditt område har en fiberkabel i närheten. Om fiber redan är installerat i ditt område eller i ditt bostadshus går det snabbt att starta ett nytt fiberabonnemang. Om det inte finns fiber i området måste en fiberkabel först grävas ner.
  • Kabel-TV: Ibland erbjuder kabel-tv-bolaget bredband via sin tjänst. Hastigheten för Internet via kabel-tv är ofta upp till 100 Mbps. Fördelen med kabel-tv-internet är att det ofta redan finns tillgängligt i området. Nackdelen är att hastigheten kan gå ner ibland om det är många i bostadsområdet som belastar uppkopplingen samtidigt.
  • xDSL: En ganska vanlig form av bredband där den vanliga telefonlinjen används för att skicka data med hög hastighet. ADSL är den vanligaset typen. Ett modem används för att koppla samman datorn med Internet. Detta kan vara ett alternativ till fiber på orter där varken fiber eller kabel-tv finns. Om det finns fiber lönar det sig knappast att använda xDSL.
  • LAN: Vissa fastigheter har redan en snabb internetuppkoppling, till exempel via fiber. Lägenheterna kan då koppla upp sig mot Internet genom en LAN-anslutning. LAN står för Local Area Network. Det är i själva verket ett lokalt nätverk som inte kräver något modem. Om du bor i en sådan fastighet är det lätt att koppla upp sig. Nackdelen är att det är långt ifrån alla fastigheter som har den typen av Internet.
  • Mobilt bredband: De flesta av oss använder nu för tiden en smartphone. Alla smartphones har möjlighet att koppla upp sig mot internet. Det enda som behövs är ett abonnemang eller kontantkort som inkluderar data. Det finns olika hastigheter för mobilt bredband. Det långsammaste heter 2G och sedan kommer 3G, 4G och 5G som har högre hastigheter. 5G har ännu inte gjorts tillgängligt för allmänheten. Fördelen med mobilt Internet är att det är så flexibelt och att man kan ta med sig det överallt. Nackdelarna är att hastigheten är mycket långsammare än fiberbredband och dessutom är det dyrare att använda.
  • Trådlös Lan: En ganska ovanlig typ av bredband. Det fungerar som ett LAN men med radiovågor istället.
  • Satellitinternet: En ovanlig typ av bredband där informationen skickas via satellit. Mycket långsammare än fiber. Finns i hastigheter från 2 upp till 30 Mbps/s. Fördelen är att det går att få bredband var som helst, till exempel i vildmarken. Ett problem med satellitinternet är att det alltid blir en fördröjning (”latency” eller ”lagg”) i kommunikationen, vilket inte är bra för till exempel gamers.

Vilket bredband ska jag välja? Vilket är bäst för mig?

Som vi redan har nämnt kan vi helhjärtat rekommendera fiberbredband om det finns i det område där du bor. Det är utan tvekan den bästa typen av Internet i Sverige. Om du bestämmer dig för att skaffa fiberbredband är det läge att fundera över hur stor kapacitet du egentligen behöver. Vilken hastighet ska jag ha på Internet, undrar du säkert. Vi har sammanställt en liten guide för att göra valet lättare:

1. Nybörjare – bredband med lägre hastighet

Om du precis har börjat använda Internet och ännu inte vet riktigt hur du kommer att använda din bredbandsuppkoppling kan det räcka med ett bredband på instegsnivå. Då får du en hastighet som är lägre än de snabbaste bredbandspaketen men ändå fullt tillräckligt för att du ska få en skön känsla av att det går snabbt att surfa på Internet. Denna typ av bredband är bra om du är nybörjare eller om du mest använder Internet till att läsa nyheter, besöka olika hemsidor och bloggar, e-post och för att titta på något enstaka YouTube-klipp då och då.

För dig som är nybörjare eller som inte belastar internetuppkopplingen så hårt kan det räcka med 10-30 Mbit/s. Du kan alltid uppgradera ditt bredband till en högre hastighet senare om du märker att du vill ha ut mer av din fiberuppkoppling.

2. Bredband för TV- och filmströmning. Bredband för gamers.

Om du tänker använda ditt bredband för att titta på film eller TV i HD eller Ultra HD-kvalitet behöver du ett snabbt fiber bredband. Du är säkert redan bekant med tjänster som Netflix och Viaplay. Om du spelar datorspel via nätet behöver du också ett snabbt bredband. Samma sak gäller om du jobbar med video eller musik och skickar många och stora filer via Internet.

Hör du till denna kategori av internetanvändare behöver du ett snabbare fiberbredband. Se till så att bredbandsleverantören inte sätter några gränser för hur mycket data du får ladda ner. Det ska inte vara något problem eftersom de flesta leverantörer inte begränsar nedladdningen nuförtiden.

Hur snabbt Internet behövs? För att streama i Ultra HD krävs minst 25 Mbit/s. Det ska ses som en absolut minimigräns. Om du vill uppleva att det går snabbt och smidigt hela tiden bör du använda ett snabbare bredband än så. Speciellt om ni är flera i hushållet som streamar kommer ni att behöva en snabbare uppkoppling. Vi rekommenderar att du väljer en fiberuppkoppling på minst 50 Mbit/s. Vårt tips är att du väljer Ownit som är bäst i test för fiber.

3. Familjer behöver snabbare bredband

Ju fler enheter som kopplas upp mot bredbandet desto snabbare hastighet behövs. Om ni är minst tre personer i hushållet bör ni välja ett riktigt snabbt fiberbredband. Särskilt krävande blir det om det är flera personer i hushållet som strömmar musik och film samtidigt. Då krävs ett snabbare bredband. Vår rekommendation är att ni väljer minst 50 Mbit/s.

Finns fiber bredband där jag bor?

För att få reda på om fiber Internet finns tillgängligt i just ditt område kan du gå in på Ownits hemsida och göra en sökning. Skriv bara in din adress så får du svar direkt! Vi håller tummarna för att du kan koppla upp dig mot Sveriges bästa och snabbaste Internet!