Hur mycket bandbredd kan jag få?

Om du undrar ”hur mycket bredband kan jag få” är det troligtvis antalet Mbit/s i din lägenhet, villa eller fastighet som du undrar över. Du kan enkelt ta reda på hur mycket bredband du kan få genom att undersöka med din bredbandsleverantör. Om det är Ownits bredband du är ute efter kan du lätt kolla upp det via deras hemsida.

Ifall vill veta ”hur mycket bredband bör jag ha” ska vi ta och titta lite närmare på den frågan. Bredbandshastighet mäts i Mbit/s, vilket betyder megabit per sekund. Ju högre Mbit/s desto snabbare hastighet på ditt bredband. Tänk bara på att den utannonserade maxhastigheten inte alltid överensstämmer med verkligheten. Maxhastigheten avser optimala förhållanden. I verkligheten är hastigheten på bredbandet alltid lite lägre. Dessutom kan hastigheten variera lite beroende på var din bostad ligger.  Välj därför en bredbandshastighet med marginal så att du blir nöjd med ditt Internet.

Hur många Mbit/s är bra?

Hur många Mbit/s som är bra beror på vad du använder Internet till. Lite grovt räknat kan man tänka så här:

 • 0-25 Mbit/s: Instegsnivå. Denna hastighet kan du få med en vanlig ADSL-anslutning. Det räcker till att kolla e-posten, surfa på nyhetssajter, bloggar och andra hemsidor. Om du befinner dig i den övre delen av spannet räcker det också till att strömma film om du står ut med att vänta lite ibland eller om du inte behöver köra på högsta kvaliteten jämnt. Det är svårt för flera personer i samma hushåll att dela på internetuppkopplingen utan att uppleva avbrott i streamingen.
 • 25-50 Mbit/s: Detta är en hastighet som passar för de flesta hushåll. Med dessa hastigheter krävs fiber eller någon annan typ av höghastighetsbredband. Om du skaffar bredband med denna hastighet kan du räkna med att det går att strömma film och TV i hög kvalitet utan avbrott. Det går också bra för hushåll med många personer att strömma film samtidigt. Fiberbredband i denna kategori är inte längre dyrt.
 • 50 Mbit/s och mer: Om du har höga krav på din Internetanslutning ska du välja denna hastighet. Om du strömmar film i mycket hög kvalitet, till exempel Ultra HD kan det vara bra att sikta på hastigheter över 50 Mbit/s. Om du är gamer och spelar spel på nätet kan du vilja ha ännu högre hastighet – över 100 Mbit/s. Hos Ownit går det att få fiber bredband på upp tilll 1000 Mbit/s, vilket är den snabbaste internetanslutningen i Sverige!

Fråga: Hur snabbt bredband behöver jag?

Många ställer sig frågan: Behöver jag fiberoptiskt bredband? Eller kan jag nöja mig med ADSL? De flesta som börjar använda fiberoptiskt bredband efter att ha kört med ADSL blir förvånade över hur snabbt och enkelt allt känns helt plötsligt. Visst, det kostar vanligtvis lite mer än ett ADSL-bredband, men de flesta tycker att det är värt det. Egentligen kostar det inte så mycket mer. I förhållande till hastigheten är det mycket prisvärt rent av.

För att bedöma hur snabbt bredband du behöver kan du fundera på följande:

 • Delar du bostad med någon?
 • Är ni flera personer som bor tillsammans i samma hus eller lägenhet?
 • Är det många som tittar på film online i hushållet?
 • Strömmar du/ni film och TV från nätet ofta?
 • Spelar du spel på Internet?
 • Ser du dig själv som en äkta gamer?
 • Tittar du på film online i Ultra HD?
 • Laddar du ner eller upp stora filer som till exempel film och musik regelbundet?
 • Gör du videosamtal ofta?
 • Har du höga krav på prylar och tjänster i allmänhet?

Om du svarade ja på en eller flera av dessa frågor är det med stor sannolikhet ett fiber bredband du behöver. Vi rekommenderar Ownit.