Fiber bredband för spel på nätet

Fiber bredband för gaming

Om du spelar spel på nätet vet du säkert redan hur viktigt det är att ha en bra internetuppkoppling. Det handlar om att få rätt spelupplevelse. En medelmåttig internetuppkoppling kan funka ibland. Men plötsligt blir det segt och så går det bara inte att spela utan hack och fördröjningar. Det håller inte om du tar gaming seriöst. Särskilt viktigt blir det om du tävlar mot andra och har en heder som spelare att försvara. Låt inte en slö internetuppkoppling skada ditt rykte! Vi ska gå igenom de viktigaste aspekterna för dig som letar efter den bästa bredbandstjänsten för gamers.

Det bästa bredbandet för Gamers – vilket är det?

Vi har kommit fram till att Ownit fungerar kanonbra för spel på nätet. Många gamers är mycket nöjda med denna bredbandsleverantör. Ownit har ett avtal med världens största gamingcenter, Inferno Online. Det ligger på Odenplan i Stockholm. En sådan merit tycker vi det är värt att titta närmare på. Det är inte alla internetleverantörer som kan skryta med ett sådant kontrakt! Förutom att erbjuda ett blixtsnabbt fiber internet är Ownits priser riktigt bra. Uppkopplingen är stabil och kunderna är jättenöjda.

Uppgradera till bredband för spel?

Idag är det nödvändigt med en internetuppkoppling för att kunna spela datorspel. Så gott som alla konsoler och datorspel för PC kräver någon form av bredbandsanslutning. Självklart behövs ett snabbt bredband för att spela multiplayer spel via Internet. Vad skulle till exempel Call of Duty, Mortal Combat 11 eller FIFA vara utan en Internetuppkoppling? Även om du spelar själv i så kallade single player spel kan en snabb uppkoppling betyda mycket. Säg att du vill ladda ner speluppdateringar eller nya uppdrag till Witcher 3 – då är det bra att ha en snabb uppkoppling. Många använder förstås också Internet för att få speltips från andra spelare, till exempel i Dark Souls III, Days Gone eller Doom Eternal. Det finns också många gaming-kanaler på You Tube med massor av speltips och tips från andra gamers.

Bästa bredbandet för spel

För att kunna spela spel på nätet krävs en bra bredbandsanslutning. Det går faktiskt att spela utan att ha det absolut snabbaste bredbandet men det beror på vad du vill uppnå. Bredband är givetvis ett måste. Helst ska det vara fiberoptiskt bredband. Om du tar gaming på allvar behöver du definitivt ett fiber bredband. Vårt tips är att satsa på en bredbandsanslutning med minst 100 Mbit/s hastighet. Vår egen favorit är Ownit, som också är bästa bredband i test hos oss.

Hur hittar jag rätt fiberuppkoppling?

Oavsett om du spelar från datorn eller med konsol finns det ett antal saker att tänka på när du skaffar ett fiberbredband som är bra för gaming. Våra tips är att titta på:

 • Inga datagränser: Detta är en självklarhet tycker vi. Nästan ingen Internetleverantör begränsar datamängden nuförtiden, men det måste nämnas. Välj ett bredband med fri datamängd.
 • Hög hastighet: Ju snabbare bredband desto bättre. Du behöver inte max hastighet för att kunna njuta av spelet, men minst 100 Mbit/s tycker vi kan vara bra. Speciellt om det är många som ska dela på bredbandet.
 • Låg ping eller latency: Responsen eller ”latency” måste vara låg. Detta kallas även för lagg. Det innebär till exempel att spelet reagerar på en gång när du väljer att gå åt ett visst håll. Om du har lång latency kan spelen lagga.
 • Låg paketförlust: För att få jämnhet i spelet är det bra om paketförlusten är så låg som möjligt.
 • Jämn hastighet: Vissa bredbandsleverantörer begränsar hastigheten under vissa tider på dagen för att kapaciteten ska räcka. Det är inte OK tycker vi.
 • Få användare: Vissa bredband, till exempel kabel-TV-bredband, har många användare som delar på samma bandbredd. Då kan prestandan minska när användningen är intensiv. Välj ett bredband där du får vara själv om hela bandbredden.
 • Tillförlitlighet: Välj en leverantör som har en tillförlitlig uppkoppling. Du vill ju inte drabbas av avbrott och tekniska fel när du spelar online.
 • Kvalitetsrouter: För många som har ett snabbt fiberbredband är det routern som är flaskhalsen. Antingen kan du koppla datorn direkt till routern med kabel (snabbast) eller så får du köpa en snabb Wi-Fi-router av högsta kvalitet så att det blir så lite lagg och så hög hastighet som möjligt.

Hur snabbt bredband behöver jag?

Som du märkte i vår lista ovan är det inte bara hastigheten som spelar roll för spelupplevelsen. Latency eller lagg är en faktor att ta med i beräkningen. Ofta kan den bli bättre med ett snabbt bredband. Vår generella rekommendation är att sikta på ett bredband med 100 Mbit/s hastighet om du ska spela spel på nätet. Visst, du kan klara dig med 50 Mbit/s också, men för en skön spelupplevelse är det bättre att välja ett snabbare Internet. Speciellt viktigt blir det om du ska ladda ner spel från till exempel Steam. Med ett snabbt fiberoptiskt bredband behöver du inte vänta i onödan. Om det är många som bor i hushållet och om ni även streamar film och tv vid sidan av gaming ja då är ett snabbare bredband ett måste för att det inte ska bli segt.

En annan sak som du kan titta på är uppladdningshastigheten. Många bredband har 10 Mbit/s uppladdningshastighet fastän de har 100 Mbit/s hastighet. Uppladdningshastigheten 10 Mbit/s räcker för de flesta men om du laddar upp mycket saker på nätet är det bättre att satsa på 100 Mbit/s.

Vi har gjort en sammanställning av några faktorer som avgör hastigheten på bredbandet:

Latens, latency eller ping

Latency kallas ibland latens på svenska. Det innebär den tid som det tar för dataöverföringen att börja. Om du till exempel väljer att ladda ner något tar det en liten stund innan nedladdningen börjar. Detta är latency. Ping är ett annat ord som används. En ping skickar man iväg från datorn för att mäta hur lång tid det tar innan man får en respons. Ju snabbare desto bättre.

För spelare och gamers är en låg latency ibland viktigare än hastigheten. Om du trycker på en knapp på tangentbordet, musen eller spelkontrollen är det viktigt att spelet reagerar på en gång. Du vill ju inte missa ett mål i FIFA eller att bli skadad av en fiende i Call of Duty bara för att din bredbandsuppkoppling laggar. Det vore surt. Med låg latens flyter spelet på mycket bättre och du blir lättare en mästare, oavsett vilket spel du väljer.

Man mäter latens i millisekunder. Om din internetuppkoppling har en latency på över 150 ms kan det bli problem när du spelar. Du bör leta efter så låg latency som möjligt. Om du hittar bredband med latency på under 50 ms lär du klara dig fint. Om du kan få en latens på under 20 ms på bredbandet kan du känna dig riktigt nöjd. Generellt sett är svenska bredbandsleverantörer bra på att erbjuda låg latens på sina uppkopplingar. Vår favorit Ownit till exempel ligger i framkant och erbjuder skönt låg latens på sitt bredband.

Paketförlust

När du skickar data över Internet händer det att datapaket försvinner. Det innebär inte att du tappar din information men det betyder att datorn måste skicka den igen. Effekten blir att det tar längre tid. Om du spelar spel på nätet märks paketförlust genom att spelet laggar eller fryser. Det är fullt normalt att det förekommer en viss paketförlust hela tiden, men den ska vara på en låg nivå. Om det är stor paketförlust kan det vara svårt att spela. Man mäter paketförlust i procent av antalet paket som skickas. På samma sätt som med latency ska du sikta på en så låg paketförlust som det bara går.

Trådlös eller kabelansluten uppkoppling?

När du får ditt bredband levererat kommer det med en router. Den används för att distribuera internetuppkopplingen i huset eller lägenheten. Routern ligger mellan bredbandet och din dator och andra enheter. Det finns två sätt att koppla upp sig på Internet via routern på: trådlöst eller via kabel. De flesta väljer att koppla upp sig trådlöst (kallas även för Wi-Fi) eftersom det är så enkelt. För de flesta människor är hastigheten fullt tillräcklig.

Om du är en seriös spelare kan det vara bra att känna till att du ofta uppnår en högre hastighet om du kopplar upp dig med kabel mot routern. Latensen minskar och hastigheten ökar. Risken för störningar minskar rejält. Radiosignaler är nämligen känsliga för störningar, till exempel från mikrovågsugnar. Väggar och andra fysiska hinder stör också uppkopplingen när du använder Wi-Fi. Om din dator är i ett rum som ligger långt ifrån routern är kabel klart bäst.

Kontrollera vilken typ av router som levereras med ditt bredband. Läs användarbetyg på nätet. Om den inte är så bra kan du alltid köpa en egen router som får bättre betyg. Det finns routrar som är särskilt lämpade för spel eftersom de är extra snabba och stabila.

Fiber eller annat bredband?

Fiber bredband är oslagbart då det ger mycket snabbare nerladdningar. Även uppladdningshastigheten är snabbare än för andra typer av bredband. För gaming är fiber överlägset. Du behöver en hög hastighet och en låg latency för att kunna få en bra spelupplevelse. Speciellt om du använder streamingtjänster som till exempel YouTube Gaming eller Twitch behöver du en snabb och stabil bredbandsuppkoppling. Fiberbredband är därför det bästa valet.

Därför behöver gamers bra uppkoppling

 • Multiplayer-spel: För multi player spel behövs en snabb uppkoppling med låg latency. Det är enormt kul att spela online mot andra spelare. Om uppkopplingen är seg hamnar du lätt efter och får inte samma härliga spelupplevelse.
 • Single player-spel: Även om du spelar själv är det bra att ha en snabb uppkoppling. Det kommer ständigt nya patchar, buggfixar och uppdateringar. Om du har en snabb internetuppkoppling går det blixtsnabbt att ladda ner. Ofta laddas dessa patchar ner automatiskt när du är uppkopplad. En patch kan vara allt från några megabyte till flera gigabyte. Om du spelar single-player spel kanske du gillar att få tips av andra via till exempel YouTube och då är det också bra med en snabb uppkoppling.
 • Köpa nya spel och ladda ner: Nu för tiden köper de flesta sina spel online. Att ladda ner ett 50 GB stort spel kan ta sin tid om du inte har en bra uppkoppling.
 • DLC – nedladdningsbart innehåll: Det finns många spel som har innehåll som kan laddas ner efter att spelet släppts. Det kan handla om kartor för multi-player, till exempel i Halo eller Call of Duty. Dessa nedladdningar gör att spelet blir roligare att spela och du kan få ut mer av ditt spelande.
 • Indiespel: Det finns en hel del spel från mindre och fristående utvecklare. Här hittar vi till exempel Fez, Gone Home, Goat Simulator och Binding of Isaac. Det kan vara en guldgruva för den som älskar spel men det kräver en bra uppkoppling för att du inte ska behöva vänta så mycket på nedladdningen.
 • Streama film, musik och TV: Du använder säkert datorn eller konsolen även till annat än spel. Många strömmar TV, film och musik online från till exempel Netflix, HBO och Viaplay. Då är det viktigt att bredbandets hastighet är tillräckligt hög för att det inte ska ta tid och hacka eller att kvaliteten ska bli lidande. Det gäller speciellt om det är många i samma lägenhet eller hus som använder bredbandet. Du vill ju inte heller att ditt spel ska börja lagga bara för att brorsan eller syrran börjar titta på TV-serier!